Cask Conditioned Ale – Каква е тази бира ?

Ако си бил в Лондон в типичен английски пъб, сигурно си спомняш как бармана дърпа един голям лост няколко пъти, за да ти налее Pint бира ? Пил си точно това – типичен английски ейл от буре.

P1080268 Това е нефилтриран, непастьоризиран, жив  ейл ( ейлът е бира получена с горна ферментация ), който се сервира без използването на допълнителен въглероден двуокис, освен естествено получения при ферментацията. Cask Conditioned означава, че в бурето има жива мая, която се активира при приготвянето му за сервиране. Маята довършва ферментацията на бирата, при което се получава още алкохол и въглероден двуокис, откъдето идва и естествената газировка. Поради това, че доферментира на място в пъба, бирата е изключително свежа, все едно я пиете директно в пивоварната.

Каква е разликата между Кег и Cask ( буре ) ?

Кегът съдържа същата бира, каквато и в бутилка. Тя най-често е филтрирана и пастьоризирана, за получаване на висока трайност. При кега се включва бутилка въглероден двуокис под налягане ( или смес с азот  ), който се разтваря в бирата. Затова наливната кег бира е силно газирана. В България продуктът се изстудява проточно, като минава през охладител при наливането, а самият кег често е под бара. ( в Англия кеговете са в същата изба, където са и касковете – на студено )  Кег бирата се предлага силно изстудена и газирана, което при масовите продукти прикрива липсата на вкус и аромат.  Каск бирата се сервира с ръчна помпа. В нея не се разтваря допълнителен газ. Бирата е леко газирана и с температурата на избата – между 11 и 14 градуса. При тази температура се усеща много по-добре вкуса и аромата на ейлът. Бирата е изключително пивка и свежа. Можете да помиришете различните нюанси на хмела  и да усетите малца в нея. Каск ейлът се прави изключително от качествени традиционни съставки – малц, хмел и мая. Няма ориз, царевица, спирт или консерванти.

Като е толкова добра, защо не е разпространена масово ?

Най-вече заради ниската трайност. Когато отворите бурето, трябва да го изпиете за 5 дни. Касковете трябва да се съхраняват на температурен режим от 11 до 13 градуса, което изисква място и енергия. Подготовката на бирата за сервиране изисква специални умения и внимание.  Кег бирата е лесна за работа. Не изисква специално внимание и отношение. Каск бирата е жива и трябва да се третира внимателно, но ви дава несравними качество и свежест.

Единственото място в България ( и околните държави ) , където можете да опитате истински, Cask Conditioned Ale, за който се грижим и третираме правилно е  BiraBar, София, ул. Париж 8

https://www.facebook.com/birabarSofia