Сайдер / Cider

Сайдерът ( Cider, Cidre ) е алкохолна напитка от ферментирал ябълков сок. Той е популярен във Великобритания, Ирландия, Франция, Испания…
Сайдер може да се направи от повечето видове ябълки, но най-добрият се получава от специални сортове, които се класифицират като сладки, с остър вкус, горчиви и остри и сладкогорчиви. Разделението се прави на база на нивата на танини и киселинност.
Ябълките се измиват, след което минават през мелница и отиват в преса, която изцежда ябълковия сок.

След края на ферментацията алкохолният градус на напитката варира от 1.2% до 8.5% за традиционните английски сайдери и 3.5% до 12% за тези от континента.

Сайдерите се класифицират от сухи до сладки. Видът им е от мътен с утайка до напълно бистър, а цветът варира от почти прозрачен до кехлибарен или кафяв. Тези вариации се дължат на начините на филтрация, ферментация и последваща обработка. Произвеждате се газирани и негазирани сайдери, като газираните са по-популярни.

Традиционните и крафт сайдери обикновено са по-тъмни и мътни от масовите. Те често имат по-висок алкохолен градус и отчетлив вкус на ябълки. За да се получи добър сайдер, производителят трябва да подбере различни сортове ябълки, за да получи желаните вкус, киселинност, танини и алкохолен градус.

В Англия е популярна и напитка, подобна на сайдера, направена от круши – пери ( Perry ).

В БираБар можете да опитата различни традиционни и модерни крафт сайдери от Острова и континента, като:
ирландския Craigies Cider https://craigiescider.ie/, френския La Chouette | Cidre Artisanal https://www.lachouettecider.com/, Kopparberg, Moonshine Craft Cider – Крафт сайдер от 100% български ябълки, направен в Искърското дефиле …

Намери ги тук