Brew By Numbers

Бирата

В Brew By Numbers (BBNo.) се опитваме да правим нови, вълнуващи и напредничави бири, с фокус върху качеството. Независимо дали създаваме нови стилове, адаптираме съществуващите или показваме по-малко известните, ние създаваме всяка една бира с еднаква грижа, внимание и уважение.

Всички тези бири се варят с най-добрите естествени съставки и се бутилират живи и непастьоризирани както в бутилки, така и в KeyKeg, за да се осигури естествена карбонизация и да се позволи вкусовете да се развият с времето. Тъй като ние самите сме най-големите критици на собствената си работа, пускаме за продажба само балансирани бири с най-високо качество.

bbno2

Вдъхновението

Преди да започнат да варят бира заедно, Дейв и Том получавали вдъхновение от различните краища на света. Дейв открил крафт бирата в Австралия и Нова Зеландия, докато Том, който бил запознат с пивоварната Kernel от самото и създаване, бил зашеметен от интензитета и разнообразието на вкусовете, които идвали от хмеловете от новия свят.

След като започнали да варят заедно, Том и Дейв пътували до Белгия за Фестивала на спонтанната ферментация – уикенд посветен на бирите Gueuze и Lambic – и били изненадани от свежестта на белгийските бири стил Saison, киселинността създадена от дивата мая Brettanomyces, заинтригувани от тръпчивостта и ароматите на билки и подправки в Witbier и зашеметени от комплексността на абатските ейлове.

Brew By Numbers все  още взима въдхновение от различни пивоварни в САЩ и Великобритания, както и от вкусови комбинации от всекидневния живот.

 bbno_logo

Началото

Том и Дейв се срещнали в Китай по време на катерачески тур в Азия. Докато се катерили по скалите и карали мотори по островите на Виетнам и хълмистата граница между Лаос и Мианмар, те завързали силно приятелство.

През април, 2011 Дейв се завърна след двугодишни пътешествия в Австралия и Нова Зеландия, където опитвал крафт бира и малко домашно пивоварство.По същото време Том, който бил стар приятел на Тоби от Kernel, пиел техните IPA и светли ейлове, чудейки се как може да ги пресъздаде по различен начин.

През август същата година Дейв и Том, вече решили да отворят собствена микропивоварна, си били осигурили мазето на техен приятел на Southwark Bridge Road и сглобили оборудване за домашно пивоварство. Четейки книги за пивоварство, търсейки информация онлайн и разпитвайки приятелите си в пивоварната индустрия, Дейв и Том започнали да се научават да варят бира.

Първите три варки били с малцов екстракт, сварен с хмел за вкус и горчивина и ферментирал в пластмасови кофи. От номер 4 нататък Дейв и Том преминали  изцяло към малцовано зърно, за да постигнат по-автентични резултати.

Дейв и Том напредвали бързо. Това се дължало отчасти на факта, че разделяли партидите по време на различните фази, за да направят вариации при всяка варка – по време на варенето добавяли различни  хмелове и подправки, при ферментирането, чрез използване на различни видове мая или след ферментацията чрез сухо охмеляване. Така създали оригинални рецепти и методи.

През февруари 2012 в Лондон се появила френска Saison мая, за да участва в колаборация между двама известни английски пивовари. Маята постепенно станал популярна сред лондонските пивоварни и накрая стигнала до Дейв и Том, като при варка номер 20 направили първия си Citra Saison. Вече официално известни като  Brew By Numbers те занесли своя  ‘Hoppy Saison’ на екипа на Craft Beer Co. Clerkenwell за мнение.

През Юни 2012 Дейв и Том посетили Белгия с Анди от Partizan Brewing и Тоби от Kernel. Вдъхновени от пътуването, BBNo сварили първия си Brett-aged Saison и планирали нови Witbiers и белгийски светли ейлове.

През Юли 2012 г. получили дарение, което им позволило да преминат към оборудване от неръждаема стомана. Тази инвестиция им позволила да направят много подобрения, така че да могат да продават бирата, сварена в мазето им.

През ноември 2012 получили разрешение да варят бира за продажба и на 01.12 организирали парти по случай страртирането на Brew By Numbers.

Пивоварната

Поради това, че изниквали много нови микропивоварни, цената на оборудване втора ръка била висока. BBNo трябвало или да платят много за малка пивоварна или да си я направят сами. Те решили да преправят съдове от неръждаема стомана, използвани преди това за безалкохолни напитки и мляко.

След като пивоварната била завършена, старите съдове се преродили, за да се варят в тях някои от най-добрите бири на юг от реката.

bbno1

Пилотният Кит

Винаги сме експериментирали с нашите бири. След като пивоварната вече е готова и работи, оригиналното ни оборудване стана нашия пилотен кит. Тук ние тестваме нови идеи и рецепти, нови съставки и създаваме лимитирани партиди.

Размерът на пилотния кит е 1/10 от този на пивоварната, което прави много лесно прехвърлянето на рецептите.

Мястото

BBNo. се намира в сърцето на Bermondsey, заедно с други пивоварни, съвсем близо до уличния пазар на улица Maltby.

bbno3